Pages

Monday, February 28, 2011

The Journey Part 6 (finale)

Pejam celik pejam celik..dah 6 hari aku away dari rumah,wakaka..This is it!

http://www.smileycodes.info

i dah nak balik!


Pagi2 lagi dah kelam kabut check out sebab takut terlepas bas pulak,before that,baru boleh merasa kedai mapley@mamak@dan sewaktu dengannya setelah sekian lama(actually baru 6 hari,hyperball disitu


awek adalah topik utama

Dah habis breakfast,tinggalkan Husni sebab lepas ni dia nak ke LCCT,flight ke Langkawi pulak.Rahman balik rumah kat Penang dulu,lepas tu join Husni and kawan2 aku yang lain pergi Langkawi.

babai Husni

sedih nak tinggalkan Melaka la konon,haha


tudia mat indon nak lintas jalan

see ya Melaka Central!

Lepas agak2 7 jam,baru la sampai terminal bas Butterworth,Penang dari Melaka Central.Lama kan?Ni semua sebab bas ni berhenti kat semua negeri nak drop and ambik penumpang..
babai Rahman pulak

finally,sampai gak aku kat stesen bas Sungai Petani,Kedah

Dan ni gambar terbaru Rahman dan Husni dengan kawan2 sekolah aku kat Langkawi.Baru sampai semalam kot..Sori la,aku x dapat join.Aku kena kerja la..Sori noh..


kat jeti mana tah ni



Kesimpulan:Banyak benda baru yang aku dah belajar sepanjang jadi traveller@perempat terhormat.Macam2 jenis orang aku jumpa.Harap ada can lagi nak jalan2 lagi one day,hehe.Bukan tempat yang sama,dan harap2 dapat merantau kat negara orang pulak..Sekian....

p\s:Rahman n Husni,u guys r the best partner in the world ;D

Sunday, February 27, 2011

The Journey Part 5

Isnin,21 Februari 2011

Maka bangunlah kami dipagi hari,kalakian kami pun check out dari rumah tumpangan dan keluar mencari makanan(macam binatang pulak) untuk dijadikan 'brekpes'.Kedai mapley@mamak x ada la kat sini,makan Mekdi lagi la jawabnya...



http://www.smileycodes.info

sebulan macam ni,diabetes la i

Lalu terjadilah satu conversation antara kami bertiga...

:Beta rasa,wang yang kita bayar masih belum berbaloi dengan makanan yang kita dapat



:Hamba juga berasa begitu tuanku




:Pala hotak hangpa,cakap besa2 jadi r

http://www.smileycodes.info
i love u




:Hangpa tengok aku buat ni,gerenti save bajet punya





Lalu Rahman beli air Coco Cola kat kaunter tu...




:Then?




Si Rahman ambik cawan kopi tadi,then dia isi air cola tu...


Dah penuh,then pergi isi lagi kat kaunter,hahaha...



:Haha,aku selalu buat benda ni,kita kena gunakan peluang yang ada,diorang kasi refill,kita refill saja la,bukan kena caj pun



refill lagi

Lepas Rahman aku,then Husni pergi refill,kakak jaga kaunter tu sampai geleng2 kepala sambil senyum,mungkin dia x pernah hadapi dengan customer yang refill sampai 7 kali,haha...Kata-kata Rahman,'buat muka x malu x apa,lepas ni kita x jumpa dah diorang'..Betul tu


botol spare Rahman turut penuh diisi


Sementara menuggu kawan Husni hantar makanan,kami....



rehat2 kat sofa dalam Mahkota Parade

Ala,orang x ada rumah,tidur jer la kt mana2 pun,x ada siapa kisah..kan?kan?kan?

http://www.smileycodes.info

pergilah,ini sofa kitorang yang punya..


Tunggu punya tunggu,pompuan dua orang tu pun datang membawa cupcakes...tada....

mim yg betulnya,but nevermind la =,='

pergilah Husni berjalan2 meninggalkan kami



Aku dan Rahman nak pergi jalan2 dulu,tengok apa ada kat sini,before that...

Rahman berposing depan Mahkota Parade

Sepatutnya kitorang nak cari bilik dulu nak tidur malam ni,tapi awal lagi,check in pukul 2 tengahari..So nak jalan2 xkan la nak usung beg yang 'ringan' ni kan.Kitorang sumbat beg dalam peti tempat simpan helmet.Pengawal nak marah?Marah la,hahahaha


http://www.smileycodes.info

kitorang ni foreigner,tolong la abg pengawal,abg ni hensem la(trick terbaru dari Rahman)

Firstly kitorang naik A'Famosa dulu,ada brader(actually dah standard pakcik dah) main gitar.Aku macam biasa la,gian aku tengok benda ni...




try sikit ye bang..


penyanyi asal,haha

Ada video aku tibai gitar ni,si Rahman la rakam,entah bila nak upload.Better x payah upload,bukan sedap pun aku nyanyi,haha..

http://www.smileycodes.info

hai,nak ambik i jadi artis x?...

after 6 years,hehe

credit to pijah zakaria,ambik kau lembu ni

aku suka main benda ni,x sangka still ada walaupun dah lama x datang sini,haha

Turun bukit A'Famosa tu,ada macam banyak la pokok2 bunga yang cantik2..Rahman ajar aku macam mana nak tagkap gambar jenis mikro apa ntah...Aku x ada DSLR,kamera henpon aku pun jadi la..jeng jeng jeng..


sony ericsson c510 cybershot

X apa la,aku dalam proses belajar lagi,nanti senang2 aku dah ada banyak duit,boleh la aku angkat sebijik DSLR,hopefully la :D

http://www.smileycodes.info
oh nikon,oh canon,oh sony alpha,oh tidak..

Actually Rahman pun ada cerita pasal our journey ni,boleh klik sini kalau nak tengok blog dia..Back to our topic..Masa kitorang singgah satu surau ni kan,Rahman pergi la solat dulu while aku kat luar tunggu kalau2 ada makhluk nak kebas kasut kami..Lepas dia solat,dia bagitahu aku yang ada sorang budak dalam tu tengah baca Quran..Turn aku pulak solat,lepas solat tu aku saja bual2 dengan budak tu walaupun Rahman dah bagitahu sikit cerita pasal dia earlier..


:Adik buat ape kat sini?


:Tunggu mak,keje sapu kat luar tu




:Ooo..ayah mane?


:Sane tuu..(sambail tuding jari)..Keje macam mak jugak..




:Memang tiap2 hari ek duduk sini?

:Yer,nanti petang ayah datang ambik dengan mak sekali




Agak 'tacing' la aku dengar cerita adik ni,memang la aku dengan Rahman ni jenis gila2 sikit,termasuk Si Husni,tapi benda2 macam ni agak menyentuh hati.Aku rasa hangpa@anda@korang pun rasa macam tu,x tahu la kalau ada yang x rasa apa2.Adik ni 7 beradik,dan semua abang kakak dia kerja lepas SPM,maybe mak ayah x ada duit nak bagi sambung belajar kan?So bersyukurlah...

Kitorang decide nak bawak adik ni jalan2 naik Menara Taming Sari.Sebelum tu dia pergi bagitahu kat mak dia dulu,mak dia bagi greenlight.

p\s:untuk makluman,tiket rm10 bagi rakyat Malaysia,budak2 rm5

sedih kan muka dia?

Kitorang tinggalkan dia lepas tu,sebelum tu,Rahman dan aku nasihat la dia belajar rajin2,tolong mak ayah dia dan keluarga,cupcakes yang ada lebih2 tu kitorang kasi kat dia..

Aku dah lupa nama dia,tapi ada bunyi macam Izham kot,kalau x silap la.Darjah 5 Sekolah Kebangsaan Bandar Hilir,100 meter jer dari A'Famosa.x kanku lupa..Bila boleh jumpa adik ni lagi...

Okay stop cerita sedih ni,lepas tu aku dan Rahman sekali lagi naik A'Famosa..ada sekumpulan student dari Singapore.Yang aku perasan ada tulis "Singapore Chinise Girl School' kat baju diorang.Entah tiba2 ada sekumpulan orang India buat shooting filem..


filem hape tah...

Aku try la tanya,diorang ni bukan orang India tempatan,tapi India dari India la,haha.Maybe filem Hindustan kot,Mana la aku tahu..

http://www.smileycodes.info

kalau i ade,mesti diorang ambik i jadi hero

Sudah seberapa lama disana,aku dan Rahman sekali lagi ditugaskan nak cari tempat tidur malam ni..Then kitorang dapat tempat yang elok sikit,harga sama,tapi ber'ekon',hoho..Itu yang utama..

ini henpon Husni di atas katil,didalam bilik yg ber'ekon',hoho

Tempat ni agak best arr,ada rooftop.Boleh wusya2 scenery dari atas bumbung

belakang bangunan tu Dataran Pahlawan

Malamnya kitorang jalan2 x ada tujuan,so Husni dapat idea bernas,aku dan Rahman beli slurpee kat 7E nearby,pastu lepak kat Mekdi dekat2 situ.Ada wifi free,bleh surf pakai henpon Husni..Sebelum tu kami ada jumpa dengan dua orang makcik polis,gilerr sporting r diorang..siap gurau2 offer kitorang tidur lokap lagi,semua ni Rahman arr punya idea,haha..Baik giler diorang..

http://www.smileycodes.info

Gua salute r polis Melaka

Nak balik tu,jumpak lagi polis,kali ni brader2 polis tengah buat roadblock.Pun sporting jugak.Diorang tahu kami ni bukan orang sini,so baik je diorang,siap tunjuk direction nak balik hotel kitorang..

rooftop of traveller's lodge


video

Malam last kitorang kat Melaka,and also our journey..Video ni aku ambik masa kat atas rooftop tu,masa ni pukul 1-2 pagi kot,so mamai la sikit,haha.Gelap la video ni,memang x nampak,saja je aku upload..

p\s:will be continued...

Saturday, February 26, 2011

The Journey Part 4

Ahad,20 Februari 2011

Hari ni kitorang akan tinggalkan KL,naik KTM dari stesen Serdang ke Seremban.Sebelum tu,besalam-salaman dengan pakcik Rahman yang banyak menolong kitorang

http://www.smileycodes.info

tenkiu pakcik n makcik

ni kat stesen KTM Serdang

Naik KTM hari Ahad pulak kan,memang canteekkk...berdiri la kau..

http://www.smileycodes.info
berdiri lagi,nyampah i tau..

Sampai kat stesen Seremban tu kan,aku nampak banyak budak Saser,ala biasa la tu kan,outing kot..Tapi yang luar biasa aku nampak...

pompuan melayu isap rokok (gambar hiasan)

Baju kurung,muka boleh tahan,tapi hisap rokok pulak,adoi,sakit mata kot.Pelik betul,x sempat nak tangkap gambar.Aku tunjuk kat Husni time tu,Rahman mungkin x sempat tengok sebab kelam kabut cari toilet,hahaha.Lantak kau la minah oii..Okay forget it..

http://www.smileycodes.info

i pun x smoking,wtpe i nak suke pompuan smoking kan...

Kitorang pun blah la dari situ,gerak ke terminal bas pulak.Bas ke Melaka bertolak pukul 1.30 tengahari.Lepaking la dulu kat mall berdekatan..

ni kat terminal bas Seremban

Dah 6 tahun x jejak Melaka,mesti la rasa jugak excited tu(sikit2)...

http://www.smileycodes.info

Melaka here i come..


sampai Melaka Central dah..

Then naik bas lompat2.Condition bas ni macam bertepatan dengan tema Melaka Bandaraya Bersejarah =,=' Dah lama rasanya bas ni,sepatutnya repair la sikit kan..


Aku nampak orang Jepun, dalam bas ni..

Encik Honda Suzuki Swift

Aku tangkap ikut suka aku jek,aku rasa dia prasan kot,lantak la,pedulik hape aku,haha.Tapi cucu dia comel,melepak putihnya

http://www.smileycodes.info

dun wori adik,abang orang baik,mari kita menari,hoho..

Sampai2 kat Banda Hilir,actually aku nampak kat sign board dia tulis 'Banda Hilir'.Mungkin la kan huruf 'r' dia tertanggal ke,itu aku x tahu.So keep calling 'Banda Hilir' je la.Husni pun beposinglah..

dia beli spek tu kat The Mines itu hari,haha

aku nak gak!

Kat Dataran Pahlawan agak best la,sebab last time aku datang sini masa tahun 2005,tempat ni x ada lagi(kalau x silap la)
itu Husni

Masuk bangunan kelabu tu,singgah Big Apple,Husni belanja...turut sama

aku

Rahman

Husni

err...who is this?

Haha,actually kenalan Husni,Athirah,so Rahman gunakan peluang ini untuk parking beg baju dia yang berat nak mampos tu,x pernah dibuat orang simpan dalam restoran orang,haha..Husni pun pergilah menjalankan projeknya,macam biasa aku dan Rahman berjalan lagi...kali ni kami kena cari tempat nak bermalam.Jeng jeng jeng...


semalam RM45,x ada ekon

http://www.smileycodes.info

hah?xde ekon?panas la i

Aku try tanya kawan aku,Ain N Meera,kalau2 ada hotel bajet yang murah sikit,tapi jauh la,kat Jasin,haha..Forget it then..

http://www.smileycodes.info

jauh jauh jauh

Petang tu lepak2 sikit kat pantai ape tah nama dia..Dekat2 bekas tapak Eye Of Malaysia tu.Try tanya orang situ pun diorang x sure.Yang aku sure,ade gak perkataan 'laksamana',Kota Laksamana kot,kalau x silap la.Tu nama tempat ni,nama pantai tu x tahu la ape..

angin best kot

bersama kunci bilik,hehe



Time nak balik tu la detik yang mencemaskan kitorang.Masa kat tengah2 jambatan tu,sekumpulan mat rempit block jalan kami tiba2.Sepatutya atas jambatan mana boleh berhenti..Cuak nak mampos..Aku dengan Husni blah ke jalan bertentangan,takut la jugak kot2 diorang keluarkan pisau,naya kitorang.Thank Allah,diorang blah lepas tu.

atas jambatan,5 minit sebelum kejadian

Malam tu kitorang jalan2 kat Chinatown,tapi dah lewat,semua dah packing nak balik.Letih punya pasal,lepas Maghrib terus tidur sampai pukul 10 lebih,haha..

http://www.smileycodes.info

kitorang letih tau..

p\s:wil be continued...